آژانس املاک یوتا  - خرید اجاره خانه در منطقه ۲ و ۱ تهران


با این 7 روش میتوانید هر چیزی را که می خواهید بفروشید

با این ۷ راهکار می‌توانید هر چیزی را بفروشید!


  موسسه هاتویت، یکی از پیشروترین و موفق ترین موسسه‌های فعال در آموزش فروشندگی و بازاریابی است که در آمریکا، کانادا، استرالیا، چین، سنگاپور و برزیل نیز فعالیت می‌کند.

این موسسه ۳۰ سال پیش توسط یک روانشناس انگلیسی به نام نیل راکهم تاسیس گردید و از آن زمان تا کنون با ارائه و آموزش جدیدترین شیوه‌های فروشندگی و همچنین مهارتهای فروشندگی، مدیریت فروش، مذاکره، آینده پژوهی یکی از قدرتمندترین و موفق ترین موسسه‌های آموزشی بین‌المللی در این زمینه محسوب می‌شود.

  متخصصان هاتویت می‌گویند ۷ راهکار وجود دارد که اگر یک فروشنده به همه‌ی آنها عمل کند قادر خواهد بود هر چیزی را بفروشد.
 
 ۱ - تحقیق در مورد نیاز مشتری :

 قبل از اقدام به فروش باید در مورد مشتریان خود و نیازهای آنها تحقیق کنید.

 به عنوان مثال اگر فروشنده‌ی لوازم و تجهیزات پزشکی هستید و مشتریان شما بیمارستانها هستند، باید قبل از ملاقات با نمایندگان خرید این بیمارستانها، نیازهای آنها را شناسایی و بعد وارد مذاکره شوید.

 ۲ - از خریدار در مورد اهداف و مقاصدی که از خرید محصول و یا خدمات شما دنبال می‌کند، سؤال کنید.

  زمانی که برای اولین بار با یک خریدار صحبت می‌کنید از او در مورد نیازهایش بپرسید و اینکه از محصول و یا خدماتِ شما برای چه مقاصدی و چگونه می‌خواهد استفاده کند.

 ۳ - از دانش خود برای پرسیدن سوالات عمیق و بینش‌مند استفاده کنید.

 شما باید برای مشتری خود نقش یک همراه یا تسهیل کننده را ایفا کنید و وی را در مورد روش‌های استفاده از محصول خود آگاه کنید.
 
 ۴ - به دقت گوش کنید.

 یک فروشنده باید بیشتر شنونده باشد و اجازه دهد تا خریدار بیشتر حرف بزند.

 ۵ - همانند یک مشاور رفتار کنید.

 اجازه دهید مشتری هنگام صحبت با شما احساس کند که دارد از یک مشاور متخصص برای بهبود و توسعه کسب و کار خود راهنمایی و مشاوره می‌گیرد.

۶ - اگر با یک تیم خریدار سر و کار دارید با هر یک از اعضا تیم به طور جداگانه صحبت کنید.

 بعد از اینکه با رهبر گروه صحبت کردید، به افراد دیگر گروه نیز نزدیک شوید و با هر یک جداگانه صحبت کنید تا ا اعتماد بین شما و همه اعضا تیم برقرار شود.

 ۷ - محصول خود را به عنوان راه حلی برای مشکلات مشتری ارائه و معرفی کنید.

 نیازهای مشتری را بر کیفیت محصول خود ارجح بدانید و بیش از آنکه در مورد کیفیت محصول خود حرف بزنید در مورد اینکه این محصول چگونه می‌تواند پاسخ گوی نیاز مشتری باشد توضیح دهید.